NNEK

Klantjaarverslag 2021

NNEK Vermogensopbouw. Voordat later te laat is.

Pensioen rekening

Wist u dat u bij NNEK ook kunt beleggen voor uw pensioen? Hierbij krijgt u belastingvoordeel. De overheid stimuleert namelijk het opbouwen van aanvullend pensioen.

Bekijk factsheet

Mooie Initiatieven

Al jaren steunen wij Stichting LEF, DSI en de VV&A. Sinds 2019 hebben we er een nieuw initiatief bij: 'Reverse Mentoring'. In een notendop: in dit concept leren de senioren van de junioren. De kinderen tussen de 18 tot 25 jaar (van Friesland tot aan Brabant) van onze collega's vormen een hechte kennishub. Zo brainstormen we samen over nieuwe apps, klantcommunicatie en websites. De jongeren geven ons nieuwe inzichten, maar andersom geeft het hen natuurlijk ook capaciteiten die ze later in het bedrijfsleven kunnen gebruiken.

Maatschappij Bewust Beleggen

Wij beleggen maatschappijbewust voor u. Maatschappijbewust beleggen betekent voor ons: beleggen in goede bedrijven. U belegt bij NNEK alleen in bedrijven die een positieve impact hebben op de maatschappij. Zo sluiten we bijvoorbeeld kolenmijnen, tabaksproducenten en bedrijven die controversiële wapens produceren uit. We creëren hierdoor een win-win-win situatie: u haalt financieel rendement, u levert een belangrijke bijdrage aan mens, maatschappij én planeet en het geeft voldoening. 1+1=3!

Wist u dat?

Uw vermogen en dat van NNEK volledig van elkaar gescheiden zijn? Mocht er onverhoopt iets gebeuren met NNEK als onderneming, dan zijn uw beleggingen veilig bewaard in een afzonderlijke stichting: Stichting Noordnederlandse Beleggersgiro. Verantwoord beheer en uw veiligheid zetten wij namelijk op de eerste plaats.

Egbert Berkhoff | Directeur NNEK

"Een uitzonderlijk jaar was 2020. Gelukkig maar. Het coronavirus hield de wereld in haar greep en de beurzen in beweging. Wij zien in 2020 rendementen van -10% tot +20% bij onze klanten. Vanwaar die verschillen? Vorig jaar schreef ik dat de geduldige belegger beloond zou worden. En dat kwam zeker uit. De verliezen in het eerste kwartaal zijn ruimschoots goed gemaakt verderop in het jaar. De geduldige belegger heeft in 2020 nog een mooi gemiddeld resultaat kunnen bijschrijven. De slimme belegger heeft bijgestort en goedkoop bijgekocht in de daling en heeft een bovengemiddeld resultaat. De ongeduldige belegger is geschrokken en vertrokken, met verlies. Het voelt goed dat wij, samen met de adviseurs, voor de meeste klanten financiële rust brengen. Er is al genoeg onrust in deze hectische tijden."

Theo Andringa | Directeur NNEK "Voor mij was 2020 een verwarrend jaar. Nu doel ik niet op de veranderingen in ons dagelijkse leven die het coronavirus veroorzaakt heeft. Die horen we overal al. Nee, het gaat mij om de (financiële) rust op de beleggingsmarkten en of deze rust ook zou blijven voor onze klanten. De derde week van maart 2020 bereikten we binnen een tijdsperiode van twee weken een dieptepunt op de aandelenmarkten. Het was een daling van minimaal -35%. Deze daling herstelde binnen twee maanden weer met ongeveer +45%. De snelheid waarmee deze markten kelderden en weer herstelden verwarde mij. Bedrijven, zoals technologiebedrijven, die in de nieuwe economie toekomst lijken te hebben, gaven steun aan de aandelenmarkten. Zij profiteerden onder andere van het thuiswerken en de winsten namen toe. Als ik vooruitkijk naar 2021 staat voor NNEK de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) weer hoog in het vaandel. De poortwachtersfunctie die NNEK heeft is van essentieel belang voor toezichthouders en opsporingsdiensten. Gezamenlijk moeten wij ervoor zorgen dat criminelen geen voet aan de grond krijgen. Met alle meldingsplichtige instellingen (zoals banken en vermogensbeheerders) heeft dit geleid tot veel meldingen van ongebruikelijke transacties die tot fraude zouden kunnen leiden. Wij hebben in dat kader veel aandacht besteed aan onze procedures en opleiding van ons personeel."

Michiel van Vugt | Commercieel Directeur NNEK

"Al meer dan 20 jaar werkt NNEK exclusief samen met financieel adviseurs. Dit is belangrijk voor onze klanten, omdat ze zo profiteren van meerdere voordelen. Allereerst is de belegging een onderdeel van een financieel advies. Zo wordt de belegging doelgericht. Daarnaast krijgt de klant onafhankelijk advies. De adviseur heeft namelijk geen belang bij beleggen of sparen. Tenslotte zorgen wij voor een succesvolle beleggingservaring door samen met de adviseur klanten te begeleiden. In 2020 leverde dat 30% aan rendement op. Hoe dat zit leest u verderop in dit klantjaarverslag."

"2020 was bij uitstek een jaar om als vermogensbeheerder samen met een financieel adviseur het verschil te maken voor onze klanten. Naast dat het een vreselijk jaar was, was het ook een zeer beweeglijk jaar op de financiële markten. Onder begeleiding van financieel adviseurs, zijn klanten door een zeer turbulente tijd heen geloodst.

Als vermogensbeheerder hebben we met ons beleggingsteam en hun ontwikkelde beleggingsbeleid en een ijzeren discipline, extra waarde kunnen toevoegen voor klanten. Dit leggen we hieronder uit in het artikel met de titel 'Wat is eigenlijk het belang van een vermogensbeheerder'? Zelfs dit jaar hebben we positieve resultaten neergezet en ook nog door te beleggen op een duurzame manier. Need I say more!"

Thomas van Maarseveen - Beleggingsanalist

30%

van de geopende rekeningen in 2020 was een pensioenrekening. Bij NNEK kunt u fiscaal voordelig beleggen voor een zorgeloos pensioen.

100%

van de nieuwe klanten in 2020 heeft een financieel adviseur. In spannende tijden, zoals bij een beursdaling, zorgen zij dat klanten de juiste beslissingen nemen.

28%

van onze klanten belegt periodiek. Periodiek beleggen (elke maand een beetje inleggen) is slim, want zo profiteert u van koersdalingen.

"Dat 2020 een bijzonder jaar was, behoeft geen betoog. Ondanks alles hebben wij een enorme groei gemaakt op onze afdeling klantenservice. Ik ben werkzaam sinds 2018, als medewerker klantenservice. Een enorm diverse functie, waar ik met veel plezier onderdeel uitmaak van een fantastisch team! 2020 is het jaar geweest waarbij het klantcontact met de klant nóg meer dan voorheen voorop heeft gestaan.

Op het moment dat de eerste lockdown een feit was, merkten wij dat er enorm veel vragen kwamen vanuit de klant. Onzekerheid ontstond, maar ook behoefte aan extra advies. Langzamerhand keerde de rust terug, was er steeds meer begrip en werden klanten weer tevreden gesteld met duidelijke en beknopte informatie.

De groei die ik heb mogen ervaren, is dat het aanvraagproces van de rekeningen geheel gedigitaliseerd is geworden. Dit is een enorme vooruitgang geweest, voor zowel de adviseur als voor mij als medewerker van de klantenadministratie. Het beoordelen is nu een, controlerende rol geworden.

Wij als klantenadministratie zullen ook dit komende jaar, ons uiterste best doen om onze klanten tevreden te houden, vragen te beantwoorden en te ondersteunen."

Gerda van der Weide -

Klantenservice

Wat is eigenlijk het belang van een vermogensbeheerder? Een van de grootste toegevoegde waardes van NNEK is dat wij niet uit emotie handelen en rationeel blijven bij een beursdaling. NNEK houdt namelijk uw portefeuille in balans. Dit is het beste uit te leggen aan de hand van onze NNEK Vermogensbeheer beleggingsportefeuille 'Neutraal' (een hele mond vol). In de grafiek hieronder ziet u de beweging van deze portefeuille van een jaar. Deze portefeuille bestaat uit twee hoofdbestanddelen: aandelen en obligaties. De portefeuille is gelijk verdeeld, dus 50% aandelen en 50% obligaties. Aandelen zijn het meest beweeglijk en risicovol. In 2019 werden aandelen enorm veel aangekocht en waren er hoge rendementen op aandelen. Door het stijgen van de aandelenkoersen (met andere woorden: aandelen deden het goed), begonnen de portefeuilles uit balans te raken. Het aandelengedeelte van de portefeuille werd te groot. Dus in plaats van dat de portefeuille uit 50% aandelen en 50% obligaties bestond, was de verdeling nu grofweg 55% aandelen en 45% obligaties. Een groter percentage van aandelen in een portefeuille vergroot het risico. Wij hebben daarom halverwege februari het overschot van aandelen verkocht en in de plaats daarvoor stabielere obligaties aangekocht. Het coronavirus was niet de hoofdzaak om dit te doen, want wat het effect zou zijn van de pandemie was niet vooraf te voorspellen. Halverwege maart hebben we het tegenovergestelde gedaan. De portefeuille raakte weer uit balans. Dit keer doordat aandelen daalden in waarde. Hierdoor werd het percentage aandelen in de portefeuille kleiner. Daarom besloten we om de relatief goedkope aandelen weer aan te kopen in de portefeuille. Deze actie heeft in 2020 tussen 1,4-1,7% rendement toegevoegd!

"Mijn naam is dus Maaike Roza en woonachtig in het mooie Brabant. Sinds september 2019 ben ik werkzaam bij NNEK als Accountmanager. Een leuke veelzijdige functie waarbij het contact met financieel adviseurs voorop staat. NNEK is een mooi familiebedrijf waarbij de focus ligt op de sfeer en persoonlijke ontwikkeling.

We zijn een hecht team en proberen elkaar naar een hoger niveau te tillen. Ook met financieel adviseurs bouwen wij aan een mooie band. Samen werken we aan één doel: financiële rust voor u als klant. Dit doen wij door middel van trainingen, het informeren van ontwikkelingen en het leren van elkaar.

Iedereen heeft doelen in zijn of haar leven, klein of groot. Eerder stoppen met werken of een leuke spaarpot voor de (klein)kinderen. Samen met een financieel adviseur helpen wij klanten deze doelen te bereiken en creëren we financiële rust. Hier ben ik stiekem toch wel trots op! Ik hoop dan ook nog een lange tijd mijn steentje bij te kunnen dragen!"

Maaike Roza - Accountmanager

Uw vergoedingenoverzicht staat klaar Onderdeel van Europese wet & regelgeving (MiFID ll) is dat u de precieze kosten kunt inzien die u betaalt voor de beleggingsdienstverlening. Wel zo transparant! Als een klant een beleggingsrekening opent, maken we een inschatting van de kosten die de klant in het eerste beleggingsjaar kan verwachten. Zo'n kostenoverzicht vooraf heet ex ante. Een kostenoverzicht achteraf heet ex post. Aangezien deze Latijnse termen niet echt gangbaar zijn, noemen wij de ex post: vergoedingenoverzicht. In het vergoedingenoverzicht ziet u na afloop van een beleggingsjaar exact hoeveel u betaald heeft voor onze beleggingsdienstverlening. Zo bent u op de hoogte. Was u in 2019 al klant bij ons? Dan vindt u dat vergoedingenoverzicht in uw postbus.

Waar vindt u het vergoedingenoverzicht? 1. Log via www.nnek.nl in op uw eigen beleggingsomgeving. 2. Ga naar het menu 'Mijn portefeuille'. 3. Kies vervolgens het menu 'Documenten'. Daar vindt u het overzicht.

100

podcasts hebben we gemaakt. Speciaal voor klanten. Luister ze hier.

1158

is het aantal dorpen en steden waar financieel adviseurs zitten die met ons samenwerken.

30%

is de toegevoegde waarde die financieel adviseurs hebben geleverd dit jaar aan klanten. Lees hieronder hoe...

30% toegevoegde waarde...

Hoe kan het dat de samenwerking tussen een klant, een financieel adviseur en NNEK 30% meer rendement opleverde in 2020? We hebben gekeken naar klanten die het hele kalenderjaar belegd zijn geweest in onze 'Neutraal' beleggingsportefeuille. Ons viel op dat een klant een rendement haalde van -10%, terwijl een andere klant ruim 20% rendement haalde. Waar ontstaat zo'n verschil?

Dit komt omdat de eerste klant (die met -10% rendement) niet het advies opvolgde en een groot deel van de portefeuille verkocht tijdens een beursdaling. Hier was niet echt een reden voor. Het was vooral paniek die ontstond door de coronasituatie. De tweede klant kocht juist aandelen bij tijdens deze daling. Dat is slim, want de aandelen waren door de daling relatief goedkoop. De eerste klant heeft de aandelen dus met veel verlies verkocht, terwijl de tweede klant juist laag inkocht.

En hoezo is die samenwerking tussen de vermogensbeheerder, de adviseur en de klant dan belangrijk? Nou, wij als vermogensbeheerder zorgen voor een goed beleggingsbeleid en dat uw portefeuille in balans blijft, een financieel adviseur zorgt voor passend advies en goede begeleiding tijdens grote beursschommelingen en de klant heeft vertrouwen in de adviesrol van de adviseur. Dit samen zorgt voor een succesvolle beleggingservaring en dit zien we dus terug bij de tweede klant.